Xiaomi TDS vízminőség mérő

Xiaomi Mi TDS vízkeménység mérő főkép

A Xiaomi TDS (Total Dissolved Solids) egy olyan eszköz ami képes mérni a vízben lévő ásványi só mennyiséget (természetesen nem labori mérőeszköz pontossággal). Amikor az ember elküld egy mintát elemzésre ott 3 dologból tudják a vizsgálat során megállapítani a víz ihatóságát/tisztaságát, szóval ez az eszköz nem erre való, csak arra hogy megállapítsuk nálunk kemény-e a víz vagy sem. A termék leírása szerint az iható víz mért egységének 300 ppm alatt kell lennie. Nálunk mindig is gond volt a túl sok vízkővel, ezért is rendeltem ezt az eszközt.

1. Első látásra

Xiaomi Mi TDS vízkeménység mérő doboz

A Xiaomi TDS Pen egy téglalap alakú dobozban érkezett. A világoskék és a fehér szín kombinációja kellemes a szemnek, aminek oldalán és hátsó részén kínai nyelven található a információ. Magát a tollat egy kihúzható tálcában találjuk, nehezen kivehető elsőre, ám pár pillanattal később kiderült hogy nem az, a tálca alján van pont egy ujjnyi lyuk ahol kitudjuk nyomni az eszközt. Ezért én nagyon hálás vagyok, egyszerű de remek megoldás! Sok mindennel nem kell bajlódnunk, hiszen az eszköz mellé csak egy kis papír társul, mivel ez nem okos eszköz.

Xiaomi Mi TDS vízkeménység mérő elem képe

A toll hófehér színű, lázmérőre hajazó külsővel 15 x 1.6 x 1.6 centiméter, súlya pedig 27.4 gramm. A toll tetején a kupak alatt két darab AG13 típusú elemet találhatunk, ami a tollal együtt jön. Találunk rajta még egy kijelzőt, alatta egy TDS gombot ami a be/ki kapcsolásra szolgál, illetve legalul van még egy védőkupakunk magának a mérőegységnek. Kellemes tapintású műanyag a ház, amin sorját nem lehet találni. Egy dologra lett tervezve és gyártva, azt nagyszerűen ellátja. Az ára és egyszerűsége tükrözi, hogy ennél többet el sem várhatnánk tőle. Nem integrálható okos otthonba, nem lehet automatizálni, semmilyen okos funkcióval nem rendelkezik.

 mérőegység kupak része

2. Használata és tesztelés

Egyszerű a használata és könnyen értelmezhető a kapott eredmény. Csak megnyomjuk az TDS feliratú gombot és fel is villan a 0 ppm érték a kijelzőn. A TDS azt mutatja meg, hogy mennyi oldott szilárd anyag található a folyadékban. A ppm egy egységnyi anyag egy milliomod részét jelenti. Azaz 1 liter vízben hány milligramm szilárd anyag található. A Xiaomi TDS Pen leírása szerint a toll 0-999 érték között képes jelezni a mért értéket, illetve, ha ezt meghaladja, akkor a ppm érték felett egy x10 szorzatú szám fog állni, a mért mennyiség értéke eképpen. A leírás alapján a 300-as értékig alacsony a vízben található „szennyeződés”. Viszont afelett már érdemes beszerezni egy házi víztisztító rendszert vagy palackozott vizet fogyasztani, legalábbis a kütyü mérése alapján. Az eszköz leírása szerint az 1000 feletti értékű víz már nem ajánlott fogyasztásra. Engedtem pohárba körülbelül 1 dl vizet és a kupak lehúzása után belehelyeztem a TDS mérőt. A mért eredményt megjelenik a kijelzőn és csak le kell olvasni ami nálam a 349-et lett.

csapvíz mérés

Mindenki ismeri a régi szokásokat, hogy esővízben kell ruhát, illetve hajat mosni mert akkor nagyon puha lesz. Van egy eső gyűjtő tartályunk gondoltam megmérem úgy is pár napja volt esőzés felénk. Meglepődötten tapasztaltam, hogy itt az ásványi anyag tartalom közel tizede volt a csapvízhez képest mivel csak 33 a megjelent érték.

esővíz mérése

Keménység megállapítása a termék leírása alapján:

  • 0-40 Nagyon lágy
  • 40-80 Lágy
  • 80-120 Közepesen kemény
  • 180-300 Kemény
  • 300- Nagyon kemény

3. Mire használható még

Természetesen nem csak az ivóvizet lehet vele mérni, hiszen nagyon sokan használnak TDS mérőt azok, akiknek akváriumuk van. Így, ha már van egy ilyen eszközünk, akkor miért ne használnák több mindenre. Segítségével megállapítható, hogy a mosógéphez szükségünk van-e vízlágyítóra, hiszen lehet, hogy eddig feleslegesen használtunk vízkő elleni szereket, ha a csapvíznek, úgymond nincs semmi baja. Rájöhetünk a vízforraló miért vízkövesedik ennyire, vagy a wc. Természetesen erre mindenki rájön, hogy kemény-e a víz az otthonában, de ezzel a kis eszközzel pontosabban meglehet állapítani ennek a mértékét.

Bemutató kép 0

Egy egyszerű jól használható olcsó dolog amit szívesen használtam/használok a mai napig. Az első pár hétben ha mentem rokonhoz vagy ismerőshöz, elvittem magammal kíváncsiságképp hogy nála vajon mennyi lehet az érték. Ők is nagyon örültek neki és nem gondolták volna hogy egy pár ezer forintos dolog csak.

4. Értékelés

Nem bántam meg a vételt, véleményem szerint egy hasznos eszközre tettem szert otthonomban. Későbbiekben is hasznos ha az ember épít be valamilyen vízkő mentesítő rendszert, meg tud győződni annak hasznosságáról. A Xiaomi TDS Pen 8.30$-ba került nekem, ha kíváncsiak vagyunk a vizünk oldott ásvány mennyiségére fillérekért hozzájuthatunk. Nem is tudnék ellenpéldát felhozni hogy miért ne vegye meg az ember. Tökéletesen megfelel az elvárásoknak pazar anyaghasználattal + a mellékelt elemek nagyon szívmelengetőek.

5. Felhasznált eszközök

Ha szeretnéd megrendelni az eszközt a képre kattintva megteheted :

Vásárlás


Felhasznált irodalom:

0 Comments

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Kapcsolat

Esetleges kérdéseivel írjon számunkra nyugodtan.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?