Külső LED villogtatása (LoLin NodeMCU V3)

Külső LED kapcsolgatása NodeMCU használatával

Az előző NodeMCU cikkben az integrált LED ki be kapcsolása került bemutatásra. Most haladunk tovább és a HWAYEH kit-es próbapanel segítségével egy külső LED-et fogunk kapcsolgatni.

1. Előkészületek

NodeMCU és HWAYEH KIT

Ehhez a projekthez igénybe fogunk venni pár igen egyszerű kiegészítő eszközt már. AZ egyik a nemrégiben bemutatott HWAYEH kit próbapanelje és flexibilis huzaljai valamint egy LED diódát.

Az előzetes tervezéshez a Fritzing nevű programot használok amely egy nyílt forráskódú elektronikai hardverek tervezéséhez használható amatőr vagy hobbi CAD szoftver. Ez egy igen hasznos kis segítség számunkra kis és nagy projektet alkalmával mivel sokkal átláthatóbbá teszi az előzetes terveket és már itt igen sok minden hibát észlelni tudunk még akár a próbapaneles összeépítés előtt. Rendelkezik beépített alkatrész könyvtárral ahol nagyon sok minden megtalálható amire szükségünk lesz tervezés alatt.

2. Összeépítés

Projekt összeépítése

Az összeépítés igen egyszerű. Magát a NodeMCU-t elhelyezzük úgy D1 és a GND pinjét használni tudjuk. Én az J sor közép részére helyeztem el a lapot. Ezután a LED diódát a szigetelő árok másik oldalára az A sorba raktam. Itt arra kell nagyon figyelni hogy a LED diódának a megfelelő lábára kössük a a D1(+) és GND(-) pineket

LED anód és katód mutatása

3. Program

Maga a kódunk igazából a belső LED villogtatás programja annyi eltéréssel hogy most egy másik lábon van kapcsolgatva a LOW és HIGH érték. A ledPin 5-ös érték a GPIO 5 ami lapunkon a D1 jelölésű lábat jelenti. (Pin kiosztás)

#define ledPin 5

void setup(){
  pinMode(ledPin, OUTPUT);  // LED pin mint kimenet
}
void loop(){
  digitalWrite(ledPin,HIGH);  // Kikapcsolja a LED-et ( 
  delay(5000);  // 5 másodperc késleltetés
  digitalWrite(ledPin,LOW);  // Bekapcsolja a LED-et
  delay(5000);  // 5 másodperc várakozás
}

4. Elkészült projekt

Ez egy igen egyszerű projekt amit a szükséges eszközök birtokában akármikor meg lehet építeni. Program szinten az előzőkhöz képest nem volt nagy változás, de viszont eszközök tekintetében már bővítettük a palettánkat. Idővel ezekre a bemutatókra alapozva haladunk sokkal nagyobb és bonyolultabb volumenű projektek felé.

5. Felhasznált eszközök

Ha szeretnéd megrendelni az eszközöket a képekre kattintva megteheted :

NodeMCU vásárlás
LoLin NodeMCU V3 CH340
HWAYEH próbapanel kit vásárlás
HWAYEH próbapanel KIT

Felhasznált irodalom:

0 Comments

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Kapcsolat

Esetleges kérdéseivel írjon számunkra nyugodtan.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?